Een lat relatie nemen: de voor- en nadelen
In deze blog vertellen we alles over lat relaties. Wat is een lat relatie, wat zijn de voor- en nadelen en hoe zorg je voor een fijne relatie op afstand?
Aan liefde geeft iedereen zijn eigen invulling. Een lat relatie is daar een goed voorbeeld van. Twijfel je of een lat relatie bij jou past? Misschien date je met iemand die aangeeft in de toekomst graag een lat relatie te willen, en wil je ontdekken of dat ook iets voor jou is. Of misschien zit je al in een serieuze relatie en denk je na over later. In deze blog vertellen we je alles over deze relatievorm: wat is een lat relatie, wat zijn de voor- en nadelen en hoe zorg je voor een succesvolle relatie op afstand?
Wat is een lat relatie?
Het idee van een lat relatie is simpel: je hebt een serieuze relatie met je partner, maar in plaats van samenwonen leef je allebei in je eigen huis. Je kiest er dus bewust voor om niet samen onder één dak te wonen. Bij een lat relatie breng je je tijd daardoor voor een gedeelte apart door. De reden dat mensen kiezen voor zo’n soort relatie verschilt natuurlijk van persoon tot persoon: soms woont en werkt een partner in het buitenland, soms zijn het twee mensen die geen behoefte hebben om samen te wonen en soms heeft de familiesituatie er invloed op.
Waar staat de afkorting lat voor?
Lat staat voor living apart together. Oftewel, samen apart wonen.
Ontdek of een lat relatie werkt voor jou
Een lat relatie is niet voor iedereen weggelegd. Maar, als je het goed aanpakt, kan een lat relatie de perfecte manier zijn om liefde en onafhankelijkheid te combineren. Wil jij een overwogen keuze maken en ontdekken of deze relatievorm bij je past? Dit zijn de voor- en nadelen van een lat relatie.
De voordelen van een lat relatie
De voordelen van een lat relatie zijn voor ieder persoon anders. Het hangt erg af van je behoeften en de situatie waarin jij en je partner zich begeven. Dit is een opsomming van de belangrijkste voordelen:
- Meer eigen vrijheid. Partners in een lat relatie hebben alle vrijheid om hun eigen ruimte, routine en hobby’s te behouden. Je runt je eigen huishouden en hebt meer vrije tijd voor jezelf of vrienden.
- Minder irritaties. In een lat relatie hoef je elkaars haren niet uit het hoofd te trekken vanwege kleine irritaties. Zo is het nooit nodig om de afstandsbediening te delen en maak je geen ruzie over wie de was dit keer moet opvouwen.
- Tijd om elkaar te missen. Apart wonen geeft je tijd om je partner te missen. Als je elkaar lang niet hebt gezien, kun je verlangen naar momenten samen. Dat houdt de spanning en passie in je relatie!
- De oplossing voor een samengesteld gezin. Als jij en je partner kinderen hebben uit een vorige relatie, kan een lat relatie goed werken. Jullie en de kinderen kunnen rustig wennen aan de nieuwe situatie, zonder overhaaste stappen te zetten.
De nadelen van een lat relatie
Naast voordelen, kleven er ook nadelen aan het aangaan van een lat relatie. Dit zijn de nadelen op een rijtje:
- Gebrek aan intimiteit. Omdat je elkaar niet iedere dag ziet en ’s avonds niet altijd met elkaar slaapt, kan je minder intimiteit ervaren. Voor sommige mensen is dat een groot struikelpunt.
- Weglopen van problemen. Omdat je beide apart woont, kun je je gemakkelijk terugtrekken tijdens een ruzie of discussie. In sommige gevallen is dat de beste oplossing, maar uiteindelijk wil je je problemen niet negeren. Je kunt ze beter oplossen en er samen van leren.
- Moeite met huishoudens combineren. Als je allebei kinderen hebt, kan het moeilijk zijn om de levensstijlen en routines van beide huishoudens te combineren.
- Kosten van twee huishoudens. Bij een lat relatie moet ook denken aan de praktische zaken. Afzonderlijk wonen betekent ook twee keer zoveel huur of hypotheek. En dat kan een financiële uitdaging worden.
Zo onderhoud je een goede relatie op afstand – 3 tips
Als je ervoor kiest om een lat relatie aan te gaan, is het belangrijk om te weten hoe je een fijne relatie op afstand kunt onderhouden. Dit zijn onze tips die je daarbij kunnen helpen:
1. Blijf veel communiceren
Woon je niet samen onder één dak? Des te belangrijker is het om goed te communiceren. Maak tijd vrij om regelmatig te (video)bellen of appen en te praten over je dag. Wacht ook niet met bespreken van dingen die je eventueel dwars zitten tot je elkaar weer ziet. Zo raak je elkaar niet uit het oog en zijn de momenten dat je elkaar wel ziet een stuk fijner.
2. Plan leuke uitjes
Plan regelmatig een gezellig uitje zodat je allebei iets hebt om naar uit te kijken. Maak ook duidelijke afspraken over wanneer jullie elkaar zullen zien en wanneer niet. Bijvoorbeeld ’s avonds en in het weekend.
3. Stuur elkaar verrassingen
Verrassingen sturen laat zien dat je aan je partner denkt. Of het nu een grote of kleine verrassing is, het zal ongetwijfeld de dag van je partner maken. Denk aan het sturen van een cadeautje, mooie bos bloemen of een lief kaartje.
Samenwonen of latten? Bij Parship match je met iemand die jouw visie deelt
Lat relaties zijn niet voor iedereen weggelegd, maar voor sommige mensen werkt het hartstikke goed. Of je nu kiest voor samenwonen of een lat relatie, het is belangrijk om een partner te vinden die jouw visie deelt en bereid is om samen te werken aan een gelukkige relatie. Bij Parship kun je de perfecte match vinden die jouw waarden en wensen deelt. Ben jij op zoek naar een partner die past bij jouw levensstijl? Wij helpen je met het vinden van jouw ware liefde! Meld je hier gratis aan. Lees ook onze andere datingtips, zoals hoe je kunt afwijzen op een nette manier of van daten naar relatie gaat.