Tien tips voor het eerste telefoongesprek
Het eerste telefoongesprek. Spannend. Je kent elkaar nog alleen maar via online gesprekjes. Hoe zal de ander klinken? Is hij of zij net zo spontaan als in de mail of app? Als je de ander belt, klopt je hart in je keel. Geen zorgen. Parship geeft je handige tips.
Nadat de zoveelste pieptoon is overgegaan, hoor je eindelijk die langverwachte stem aan de andere kant van de lijn. Jouw hart maakt een sprongetje. Nu is het jouw kans, denk je nog. Maar plots begin je te stotteren en floep je er iets uit wat je nooit had kunnen bedenken. “Zo ben ik niet!?” denk je verward. Het eerste telefoongesprek met een mogelijke partner kent lastige kanten. Maar uiteraard ook positieve. Jullie hebben waarschijnlijk al veel appjes uitgewisseld maar elkaar nog nooit gesproken. Misschien dat iemand die in de mail of app weinig over zichzelf vertelt, in een telefoongesprek juist heel veel vertelt. Als je deze tien tips ter harte neemt, kan er eigenlijk niet veel misgaan.
Rustige omgeving
Televisie uit, hond uitgelaten en pannen van het gas; volledige rust op de plek waar je het eerste gesprek met jouw mogelijk ware liefde gaat voeren. Zorg dat de focus helemaal op dit gesprek ligt en je je niet door externe invloeden laat afleiden. Kortom: zorg voor een ontspannen gesprekssituatie, zodat je je volledig kan concentreren. Want als je met een half oor luistert naar jouw gesprekspartner terwijl je ondertussen staat te koken, kom je niet geïnteresseerd over op de ander.
Stel de situatie van de ander voor
Nu je rustig het gesprek kunt voeren, betekent dat niet dat jouw gesprekspartner dat ook kan. Vraag daarom direct aan het begin van het gesprek of het uitkomt dat je belt. Misschien dat hij of zij bezoek heeft, net naar een afspraak wilde gaan of vier pannen tegelijk op het gas heeft staan. Zo bespaar je de teleurstelling dat jouw gesprekspartner wellicht kort van stof zal zijn. Vergeet niet te vragen op welk tijdstip je het beste kunt terugbellen.
Gezonde spanning
Realiseer dat het volkomen normaal is dat je nerveus bent voor het eerste telefoongesprek. Een gezonde spanning werkt eerder positief. Als je toegeeft in een gesprek dat je wat gespannen bent, zal dat leiden tot sympathie en herkenning. Dit kan zelfs dienen als een goed eerste gespreksonderwerp. Als je merkt dat je niet om kan gaan met de zenuwen, adem dan een paar keer diep in en uit en stel jezelf gerust dat de ander waarschijnlijk net zo zenuwachtig is.
Voorbereidend werk
Om de spanning binnen normale perken te houden, helpt een gespreksvoorbereiding. Maak van tevoren een aantal notities. Wat wil je van de ander weten? Wat wil je graag over jezelf vertellen? Het kan ook helpen als je van tevoren rekening houdt met bepaalde situaties: wat doe ik als de ander afwijzend reageert? Hoe beëindig ik het gesprek als de ander onaardig is? Maar bovenal, probeer ook een beetje te genieten van het gesprek en probeer niet te krampachtig teveel vragen te stellen. Het gesprek gaat dan lijken op een sollicitatiegesprek.
Koetjes en kalfjes
Je weet niet hoe je het gesprek moet beginnen? Geen probleem! Er zijn genoeg gespreksonderwerpen; de bekende koetjes en kalfjes. De laatste vakantie, het weer, televisieprogramma’s van gisteren. Over dit alles kun je praten. Let maar op dat je vanzelf van het ene onderwerp in het andere rolt. Dit gebeurt automatisch, zonder erover na te denken. Dat is het leuke van smalltalk. Het is buitengewoon handig om een onbekende persoon te leren kennen.
Volg jouw intuïtie
Eerst het gesprek voorbereiden en dan kletsen over het weer? Logisch dat je je nu afvraagt waarom je over koetjes en kalfjes moet praten. Het is een prima opstap om verder in een gesprek te komen. Het afwerken van een enquête of iemand verhoren, is geen prettige manier om met elkaar te praten. Het gesprek zal eerder op een natuurlijke en vloeiende manier verlopen, als je jouw intuïtie volgt. Luister naar elkaar, geef respons en heb sympathie voor elkaar. Misschien dat je dan vanzelf al antwoord krijgt op jouw vragen en die vragenlijst niet eens nodig hebt.
Stel open vragen
Ook al is dit de eerste keer dat je elkaar echt spreekt, eigenlijk weet je al best veel van de ander. Via Parship heb je heen-en-weer gemaild. Allebei heb je al verwachtingen van de ander gecreëerd. Als je bijvoorbeeld al weet wat zijn of haar hobby’s zijn, kun je daar handig op inhaken door hierover verder vragen te stellen. Zorg wel dat je open vragen stelt. Vragen die niet alleen met ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden zijn. Probeer ook retorische vragen te vermijden.
Verkoop jezelf
Je bent geen verzekeringsmaatschappij of reclamebureau. Toch moet je jezelf verkopen. En dat is eigenlijk ook heel gemakkelijk: laat je zien zoals je bent. En: blijf lachen. Ook als jouw gesprekspartner je niet kan zien, is het leuk om jou te horen lachen. Dit helpt altijd bij telefoongesprekken, net zo goed als bij het flirten. Belangrijk is natuurlijk ook jouw instelling. Als je het gesprek tegemoet gaat zonder vertrouwen, is dat te horen. Blijf positief en geloof in jouw eigen geluk!
Spijkers met koppen slaan
Je hebt een leuk gesprek gevoerd en bent tevreden. Nu alleen nog spijkers met koppen slaan! Als je jouw gesprekspartner graag beter wilt leren kennen, kan een echte ontmoeting natuurlijk niet uitblijven. Probeer met een leuk voorstel te komen. Misschien iets dat aansluit op de interesses van de ander. Als de ander bijvoorbeeld gek is op ijsberen, kun je in de dierentuin afspreken. Ben je gek op kunst, dan spreek je af in een museum. Het enige belangrijke is: wees niet bang!
Eigen veiligheid
Tot slot: houd het overzicht over jouw Parship-contacten. Jouw eigen veiligheid is altijd het belangrijkste. Voordat je het gesprek ingaat, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen: je kunt bijvoorbeeld instellen dat je nummer onzichtbaar blijft als je belt. Geef ook niet teveel details over jezelf prijs. Behoud rekeningnummers, pincodes en privé-afschriften uiteraard voor jezelf. Je zult je verbazen hoe snel sommige mensen prive informatie vrijgeven aan mensen die kwaad in de zin hebben. Enkel en alleen omdat ze die ander snel vertrouwen.